Tarcica

Tarcica z tartaku Fallklandy Zagórz

Tarcica to efekt podłużnego przetarcia pnia drzewa przez pionowo ułożone traki. W zależności od ilości przetarć rozróżnia się tarcicę nieobrzynaną — gdy pień przetrze się jednokrotnie i uzyskuje dwie płaskie powierzchnie z nierównymi krawędziami bocznymi oraz obrzynaną — gdy występują minimum dwa przetarcia, w wyniku których obróbce zostają poddane cztery płaszczyzny. 
 
Chcąc wybrać odpowiedni dla siebie surowiec z obrobionymi wszystkimi krawędziami, należy zwrócić uwagę, na jakich wymiary potrzebujemy. 
 
Największe przekroje mają belki i bale, z których można np. budować konstrukcje ścian budynków. Mniejsze — krawędziaki, zwane też kantówkami, mają bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywane są jako elementy więźby dachowej przenoszące ciężar z dachu na ściany, zamiennik betonowej wylewki pod podłogę (legary), a także jako słupy płotów utrzymujące stabilność konstrukcji. Elementami o najmniejszej wysokości są deski i listwy służące jako różnego rodzaju obicia. 
 
Wszystkie rodzaje tarcicy dostępne są na zamówienie. Masz dodatkowe pytania? Zadzwoń (telefon) lub napisz (mail), postaramy się odpowiedzieć na wszystkie pytania.